Ing. Piet Sondervan

Na bijna 30 jaar als waterkwaliteitsdeskundige in Artis te hebben gewerkt, besloot Ing. Piet J. Sondervan in oktober 2006 Aqua Bio Solutions op te richten. Tijdens zijn werkzaamheden in Artis bouwde hij een schat aan ervaring op. Logisch, aangezien zowel de dierentuin als het aanwezige aquarium een enorme variatie aan waterpartijen kent. Al deze waterpartijen moeten voldoen aan de eisen en wensen van zowel de talrijke diersoorten, de 1,2 miljoen jaarlijkse bezoekers, de Artis-medewerkers, de omwonenden, de wetgeving én niet te vergeten het milieu. Zo breidde Piet in 1997 het aantal circulatiesystemen van het Artis-aquarium uit van 4 naar 7 biotoopsystemen.

Specialisatie

De specialisatie van Piet Sondervan is de analyse van zeewaterkwaliteit. Mede daardoor is hij gekozen tot voorzitter van het Water Quality Support Program van de EUAC (European Union of Aquarium Curators). Hij was in 2004 medeorganisator van het te Lissabon gehouden symposium “Aquality, The 1st International Symposium for Water Quality and Treatment for Zoos and Aquaria”. Op het in 2007 in Arnhem gehouden Coral Husbandry Symposium, leverde Piet een bijdrage over de analyse van sporenelementen in zeewater.

Naast publicaties in internationale vaktijdschriften heeft Piet Sondervan, vanuit zijn specialisme, bijdragen geleverd aan o.a. de dierendisk en het diergeneeskundig memorandum.

London Aquarium, County Hall, Londen.

Naast de hierboven omschreven werkzaamheden was Ing. Sondervan betrokken bij:

  • De inrichting van het London Aquarium in de County Hall te Londen
  • De normering van de waterkwaliteit voor het aquarium van het Klimahaus in Bremerhaven
  • De verzorging van de constante helderheid en de biologische filtratie van ”Zoo am Meer” in Bremerhaven
  • De volledige inrichting van het otterverblijf in Zoo Rostock
  • Het verrichten van onderzoek naar de effecten van afvalwaterlozingen van dierentuinen en aquaria, gericht op flora- en fauna-vervalsing (invasive species).

Aquarium Zoo am Meer, Bremerhaven.